INSTRUMENTIT

Instrumenttiopintojen aloitusikä on aikaisintaan 6-7-vuotiaana. Lauluopinnot suositellaan aloittamaan aikaisintaa yläasteiässä, jolloin oma instrumentti eli hengitys- ja ääntöelimistö ovat kehittyneet ja niitä voidaan aktiivisesti harjoittaa aiheuttamatta vaurioita.
Lauluryhmät ja kuorot täydentävät tarjontaa, www.nurmijarvenopisto.fi

Rytmimusiikin ja yksinlaulun yleisen oppimäärän mukainen taiteen perusopetus alkoi lukuvuonna 2012-2013. Opetuksen piirissä ovat seuraavat instrumentit: pop/jazz-laulu, klassinen laulu, pop/jazz-piano, saksofoni, rummut, sähkökitara, sähköbasso. Opintoihin kuuluu lisäksi musiikin perusteiden opetus (teoria ja säveltapailu), bändisoitto, lauluyhtyeet, studiotyöskentely sekä erilaiset projektit.

Muissa instrumenteissa voidaan myös suorittaa Suomen musiikkioppilaitosten liitto ry:n tasosuoritusten vaatimusten mukaisia tasosuorituksia 1 ja 2. Tasosuoritus 3 ja siitä eteenpäin suoritetaan musiikkiopiston lautakunnalle. Tasosuoritukset ovat vapaaehtoisia.

Useat opettajat järjestävät lukukauden tai lukuvuoden päätteeksi soittajaiset, jossa kaikki halukkaat oppilaat pääsevät esiintymään.

 • harmonikka
 • huilu
 • kantele
 • klarinetti
 • klassinen kitara
 • piano
 • pop/jazz-piano
 • rummut
 • saksofoni
 • sello
 • sähkökitara
 • sähköbasso
 • viulu
 • pop/jazz-laulu
 • klassinen laulu

MUSIIKIN PERUSTEET

Musiikin perusteiden opetus sisältyy musiikkikoulun oppilaiden lukukausimaksuun. Osallistuminen on musiikin laajemman ymmärtämisen kannalta suositeltavaa jokaiselle opiskelijalle. Opetukseen osallistuvan oppilaan tulee täyttää aloitusvuonna vähintään 11 vuotta. Musiikin perusteiden ryhmissä annetaan yhdistettyä musiikin teorian ja säveltapailun opetusta jaettuna tasoihin 1,2 ja 3.
1 tason ryhmätunnit ovat kestoltaan 45 min/viikko, 2 tason 60 min/vko ja 3 tason tunti 75 min/viikko. Jokainen taso on yhden lukuvuoden mittainen ja oppilaan osaaminen arvioidaan lukuvuoden lopussa pidettävissä tasokokeissa.

Musiikin perusteiden ryhmiin otetaan max. 14 oppilasta ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen vanhoille oppilaille/seuraavalle tasolle siirtyville on kevään tasokokeiden suoritusten jälkeen.  Opettajalle jatkostaan ilmoittaneet oppilaat on siirretty seuraavan tason ryhmään. Uudet oppilaat ilmoittautuvat ryhmiin syksyn alussa. Tietoa ilmoittautumisajankohdasta myös oppilaskirjeissä.

Opetuksessa käytetään kirjaa Heikkilä-Halkosalmi, Tohtori Toonika, jonka perheet itse kustantavat. Ensimmäisellä kerralla voidaan  tehdään kirjoista yhteistilaus. Kirjasta käytetään uusinta painosta. Mikäli kirjaa ei oppilaalla ole, sen voi tilata myös osoitteesta www.adlibris.com (Tohtori Toonika).

Imoittautuminen musiikin perusteiden ryhmiin 1.8.2017 alkaen.

Musiikin perusteiden ryhmät lv 2017-2018: syksyn opetus alkaa ma 21.8.2017

KLAUKKALA

Mupe 1 (077551)

maanantaisin, klo 18.30-19.15 (Isoniitun koulu)

Mupe 2 (077552)

maanantaisin, klo 17.30-18.30 (Isoniitun koulu)

Mupe 3 (077553)

ei opetusta lukuvuonna 2017-2018

Lisätietoja p. 040 9692677 tai pekka.evijarvi@nurmijarvenopisto.fi

Huom. lukuvuonna 2016-2017 mupe 1:ssa mukana olleiden ei tarvitse ilmoittautua. Heille on varattu jo opiskelupaikka mupe 2:ssa. Aika ja paikka sama kuin viime lukuvuonna.

BÄNDIOPETUS JA POPCORN

BÄNDIOPETUS

VIIKKOBÄNDIT

Sen lisäksi, että musiikkikoulussa annetaan yksilöopetusta bändisoittimissa, voivat halukkaat oppilaat ilmoittautua bändisoitonopetukseen. Bändikoulun viikkobändien harjoitukset pidetään 45min kerrallaan 12 viikon ajan tai joka toinen viikko 90 min. Musiikkikoululaiset maksavat bändiopetuksesta 39 €/lukukausi. Opetusta järjestetään Klaukkalassa ja Kirkonkylässä.

RAZORBLADE

Viikoittaisen bändiopetuksen lisäksi musiikkikoulussa on tehty 21 vuoden ajan bändisoiton suurprojekti. Projekti on bändi, jonka nimi on Razorblade. Innokkaat soittajat ja laulajat harjoittelevat ohjelmistoa syksyllä 2 kertaa ja keväällä 4 kertaa pidettävillä viikonloppuleireillä. Joka vuodelle valitaan oma teema, joita ovat olleet mm. Abba, latinalaismusiikki, Suomi-rock ja The Beatles, Pink Floyd, Sting/Police, Queen, Madonna ja The Eagles. Lukuvuonna 2015-2016 teemana oli Genesis, käsittäen myös Phil Collinsin ja Peter Gabrielin musiikin. Projekti huipentuu keväällä perinteen mukaisesti koulukonserttikiertueeseen Nurmijärven kunnan kouluissa. Kiertue päättyy iltakonserttiin.

POPCORN

PopCorn on 7-12 v. oppilaille tarkoitettu bändikoulu. Opetuksen voivat aloittaa 7 vuotiaat lapset, mutta mukaan saa tulla vanhemmatkin oppilaat. Opetus antaa mahdollisuuden tutustua kaikkiin bändisoittimiin. Myöhemmin oppilaat valitsevat oman soittimensa. Vuosittain perustetaan yksi bändi, joka harjoittelee yhdessä 6 vuotta. Tarvittaessa on perustettu kaksi aloittavaa bändiä. Bändit harjoittelevat Klaukkalan ja Isoniitun koululla sekä Nurmijärven yhteiskoululla.  Kolmen ensimmäisen bändivuoden aikana bändejä ohjaa kaksi opettajaa ja kolmen viimeisen aikana yksi opettaja. Muutamat ryhmät ovat harjoitelleet alusta asti yhden opettajan ohjauksessa. Joulukuussa ja huhtikuussa järjestetään PopCorn-konsertit.

Lukukausimaksu      58-100€, ryhmästä riippuen 45-60min / 14 kertaa

Oppilaat otetaan ilmoittautumisjärjestyksissä vapaille paikoille keväisin. Kevään 2017 osalta ilmoittautuminen on päättynyt!

LUKUVUOSI

Lukuvuosi jakautuu syys- ja kevätlukukauteen.

LUKUVUOSI 2016-2017
Syyskausi     15.8.-30.11.     Syysloma     17.-21.10.
Kevätkausi    9.1.-28.4.        Talviloma     20.-24.2.

LUKUVUOSI 2017-2018
Syyskausi     14.8.-8.12.      Syysloma     16.-22.10.
Kevätkausi    9.1.-27.4.        Talviloma     19.-25.2.

LUKUKAUSIMAKSUT

Yksilöopetus, soitto- ja laulutunnit         175€/lukukausi
Viikkobändi                                            39€/lukukausi
Popcorn-bändikoulu                               58-100€/lukukausi
Musiikin perusteet                                  sis. yksilöopetuksen maksuun

Sisaralennus                                        -15€/lukukausi
myönnetään saman perheen sisaruksille yhdestä musiikkikoulun lukukausimaksusta
HUOM! Ensimmäisestä sisaruksesta maksetaan täysi maksu, seuraavat saavat alennuksen.

Vapaaoppilaspaikkoja myönnetään vuosittain muutamia hakemuksesta syksyllä ja se koskee koko lukuvuoden maksua.
Kevätkaudeksi 2018 on avattu ylimääräinen haku. Hakemus tulee jättää 19.1.2018 mennessä.
Lataa tästä vapaaoppilaspaikkahakemus.

OPPILASPAIKAN VARAUSMAKSU (ei koske uusia aloittavia oppilaita)
Oppilaspaikka varataan seuraavaksi lukuvuodeksi maksamalla varausmaksu (lasku lähetetään kotiin), joka vähennetään syksyn lukukausimaksusta. Jos oppilaspaikka perutaan syyskauden alussa, varausmaksua ei palauteta.

Varausmaksu 50€ eräpäivä kesäkuussa
Syyskauden loppuerä 125€ eräpäivä syyskuussa

OPETUSPAIKAT

KLAUKKALA
Monitoimitalo Monikko, Kuntotie 7
Bänditila, Järvihaka
Isoniitun koulu, Löydöskuja 2
Klaukkalan koulu, Kuntotie 1

NURMIJÄRVI
Bänditila, Nurmijärven keskusta
Nurmijärven Yhteiskoulu, Pratikankuja 8
Maaniitun koulu, Heikkiläntie 27

RAJAMÄKI
Rajamäen koulu, Tykkimäentie 1

OHJEITA OPPILAILLE

Poissaolot

 • Mikäli oppilas on sairaana tai hän on muutoin estynyt tulemasta tunnille, tulee siitä ilmoittaa suoraan omalle opettajalle mahdollisimman pikaisesti!
 • Opettaja ei ole velvollinen korvaamaan tuntia, joka on jäänyt pitämättä oppilaan poissaolon vuoksi.
 • Mikäli opettaja on sairaana, hänelle pyritään järjestämään sijainen tai tunti perutaan. Pitämättä jäänyt tunti korvataan lukukauden aikana erikseen opettajan kanssa sovittavana ajankohtana.
 • Mikäli tunti perutaan opettajan esteen vuoksi, pidetään se takaisin lukukauden loppuun mennessä.

Lukukausimaksu

 • Syyslukukausimaksu lähetetään postitse syys-lokakuussa, kevätlukukausimaksu helmi- maaliskuussa.
 • Sisaralennus 15 €/lukukausi annetaan saman perheen jäsenille yhdestä musiikkikoulun kurssimaksusta.
 • Mikäli oppilas keskeyttää opinnot kesken lukukauden, maksua ei palauteta.

Jatkoilmoittautuminen

 • Opettaja tiedustelee kevätlukukauden päätteeksi oppilaidensa jatkosuunnitelmasta seuraavaa lukuvuotta koskien. Samalla tarkistetaan ja päivitetään yhteystiedot. Jatkamisesta/lopettamisesta voi ilmoittaa myös suoraan toimistoon. ks. yhteystiedot
 • Välivuosi/-lukukausi on mahdollinen, mikäli oppilas on käynyt musiikkikoulun tunneilla jo muutaman vuoden ja elämäntilanne niin vaatii. Välivuosia myönnetään vain yksi oppilasta kohti. Oppilaalla on oikeus jatkaa opiskeluja välivuoden jälkeen; opettajan vaihtuminen on mahdollista lukujärjestyksistä riippuen. Välivuodelta palaavan oppilaan tulee vahvistaa opintojen jatkuminen toimistoon edellisen lukuvuoden toukokuun loppuun mennessä.

OPPILAAKSI HAKEUTUMINEN

YLEISTÄ TIETOA OPPILASPAIKKOJEN HAUSTA

Musiikkikoulussa luovutaan sisäänpääsytesteistä keväällä 2017 bändisoitinten, popcorn-bändikoulun ja laulun osalta.

Oppilaat otetaan ilmoittautumisjärjestyksissä vapaille paikoille. Ilmoittautuminen jatkuu toukokuun loppuun asti!
Ilmoittautuminen alkaa lauantaina 1.4. ”Mikä meininki” – tapahtumassa, jossa esitellään bändisoittimia, bändiopetusta sekä lauluopetusta. Tapahtumassa pääsee kokeilemaan instrumentteja sekä keskustelemaan opettajien kanssa soittoharrastuksesta. Myös pieniä esityksiä on kuultavissa ja nähtävissä tapahtumassa. Tapahtuma pidetään Klaukkalan koululla, os. Kuntotie 1, klo 14-16!

Bändisoitinten opetukseen voivat ilmoittautua  hakuvuonna 7-35 vuotta täyttävät hakijat.
Laulun opetukseen (sekä pop/jazz että klassinen) voivat ilmoittautua hakuvuonna 13-35 vuotta täyttävät hakijat, mutta suositus aloitusiäksi on 15 vuotta.
Popcorn on 7-12 v. oppilaille tarkoitettu bändikoulu. Suositus aloitusiäksi on 7 v. Opetus antaa mahdollisuuden tutustua kaikkiin bändisoittimiin. Myöhemmin oppilaat valitsevat oman soittimensa. Vuosittain perustetaan yksi uusi bändi, joka harjoittelee yhdessä 6 vuotta.  Vuosittain Popcorniin otetaan mukaan noin 6 oppilasta.

SISÄÄNPÄÄSYTESTIT KLASSISIIN SOITTIMIIN
Klassisten soittimien pääsykokeet on järjestetty useiden vuosien ajan yhteistyössä Nurmijärven musiikkiopiston kanssa.
Katso lisätiedot www.numo.fi

Kansalaisopisto (Nurmijärven Opisto) täydentää laulu- ja isntrumenttiopetusta tarjoamalla yksilötunteja yläkouluikäisille ja aikuisille ilman sisäänpääsytestejä. p. 044 9898 626.

TAITEEN PERUSOPETUS

Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän instrumentteja ovat: sähkökitara, sähköbasso, rummut, keyboard, saksofoni, pop/jazz-piano, pop/jazz-laulu sekä klassinen yksinlaulu. Pääsykokeista luovutaan keväällä 2017. Oppilaaksi-ilmoittautuminen alkaa 1.4.

 TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN MUKAINEN OPETUS

Rytmimusiikilla tarkoitetaan tässä opetussuunnitelmassa afro- ja angloamerikkalaista musiikkia, latinalaisamerikkalaista musiikkia, suomalaista ja muuta eurooppalaista populaarimusiikkia sekä jazzmusiikkia.

Lisäksi yleisen oppimäärän mukaiseen opetustarjontaan kuuluu klassinen yksinlaulu.

Opetustarjonta rakentuu moduuleista ja niihin sisältyvistä opintokokonaisuuksista. Musiikin yleisen oppimäärän opinnot voivat muodostua kahdella tavalla:

1)      Useasta eri moduulista

2)      Yhdestä moduulista, joka sisältää useita tavoitteiden ja keskeisten sisältöjen pohjalta muodostettuja syventäviä opintokokonaisuuksia

Yksittäisten opintokokonaisuuksien laajuus on mainittu opetussuunnitelmassa tavoitteiden ja sisältöjen kohdalla. Opiskelu on pitkäjänteistä ja tasolta toiselle etenevää opiskelua ja siihen sitoudutaan useaksi vuodeksi. Oppilas tekee oman opetussuunnitelmansa opettajan ohjauksessa opetustarjonnan pohjalta.

Instrumenttiopetuksen, musiikinteorian ja säveltapailun eli musiikin perusteiden sekä musiikin tuntemuksen opetus suoritetaan soveltaen Suomen Musiikkioppilaitosten Liiton sekä Pop/jazz-konservatorion tasosuoritusvaatimuksia ja vastaavaa opetusta antavien oppilaitosten valtakunnallisen linjan mukaisesti. Tasosuoritusvaatimukset ja -sisällöt on määritelty erillisessä liitteessä.

Moduulit, opintokokonaisuudet ja keskeiset sisällöt
Rytmimusiikin ja laulun yleisen oppimäärän moduuleja ovat:
1)    Instrumentti- ja lauluopinnot
2)    Yhteismusisointi
3)    Musiikin perusteet
4)    Musiikin tuntemus
5)    Esiintyminen/produktio
6)    Taiteidenvälisyys
7)    Musiikkiteknologia ja studiotyöskentely

Jokainen moduuli sisältää yhden tai useamman opintokokonaisuuden. Yhden opintokokonaisuuden pituus on 50 tuntia. Kokonaisuus voi sisältää sekä lähi- että itseopiskelua.
Oppilaitos voi edellä mainittujen lisäksi tarjota valinnaisia opintokokonaisuuksia vaihtelevan tarjonnan mukaan.
Opintotarjonnasta tiedotetaan suoraan oppilaille lukuvuosittain.

OPPILAAKSI OTTAMINEN
Opiskelu on monivuotista tasolta toiselle etenevää opiskelua. Oppilaspaikat täytetään vuosittain keväällä seuraavaa lukuvuotta koskevaksi. Oppilaaksi voivat hakea vähintään 7(6)-vuotiaat, poikkeuksena lauluopetus, jossa suositusikä opintojen aloittamiseen on vähintään yläkouluikä.

Oppilaaksi voivat hakea kesken lukuvuoden erillisellä kirjallisella haulla toisesta vastaavasta oppilaitoksesta tai toiselta linjalta siirtyvät oppilaat, sekä sellaiset oppilaat, jotka ovat tehneet vastaavia opintoja opistossa, mutta täydentävät niitä yleisen oppimäärän todistuksen saamista varten. Suomen Musiikkioppilaitosten Liiton tasosuoritusvaatimusten mukaiset suoritukset hyväksiluetaan ilman erillistä näytettä.

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN MUKAINEN OPETUS AIKUISILLE
Taiteen yleisen oppimäärän mukaista musiikin perusopetusta aikuisille on annettu syksystä 2012 alkaen. Ainekokonaisuudet ja opintojen laajuudet ovat samat kuin yleisen oppimäärän mukaisessa lasten ja nuorten opetussuunnitelmassa on määritelty; samoin oppilaaksi ottaminen, opetuksen laajuus ja kesto, arviointi ja todistukset. Aikuisten taiteen perusopetukseen tulee hakeutua viimeistään 35-vuotiaana.

Tasolta toiselle etenevä taiteen yleisen oppimäärän mukainen opetus antaa mahdollisuuden aikuisille opiskelijoille syventää opiskeluaan teorian, musiikin tuntemuksen ja instrumenttihallinnan alueella. Huomioitavaa on, että aikuiset harrastajat ovat musiikkitaidoissaan ja -tiedoissaan hyvin eri vaiheissa ja heidän kiinnostuksen kohteensa ja harrastusmotivaationsa ovat monenlaisia. Aikuisten oppimisessa korostuu itsenäisyys ja oma-aloitteisuus sekä vastuu opintojen etenemisestä. Aikuisten opiskelua integroidaan soveltuvin osin olemassa olevaan taiteen perusopetukseen.

TOIMISTO

Nurmijärven Opisto
Klaukkalan Aitohelmi, 2. krs
Klaukkalantie 72
01800 Klaukkala

Toimisto avoinna:
ma-to klo 9.00-16.00,
pe klo 9.00-14.00
p. 044 9898 626

Vastaava musiikin aineiden opettaja
ryhmäopetusasiat

Pekka Evijärvi
p. 040 9692 677

 

Toimisto